הצטרף לרשימת התפוצה שלנו

והשאר מעודכן

אבי הוברמן

יזם ואיש תעשייה.

 

 מאות מיזמים בישראל, סין ואירופה ומגוון, ומעל ל-1000 ימי פגישות בסין, ו- 1200 ארוחות עסקיות שהפכו לשיתופי פעולה מצליחים.

פוסטים אחרונים

קינוחים ומיני מתיקה בסין


בעולם המערבי המודרני נפוץ המנהג של הגשת קינוחים ומיני מתיקה בסוף הסעודה. מנהג אהוב זה, המתקבל בשמחה ברוב הארצות, הוכח כמסייע לעיכול תקין של המזון שהוגש במהלך הסעודה. בניגוד לתרבות המערבית, על פי התרבות הסינית נהוג לשלב את מיני המתיקה דווקא במהלך הסעודה. מיני המתיקה נחשבים אצל הסינים כאמצעי מצוין לשיפור מצב הרוח, להרגעה או להתגברות על דיכאונות. הסינים נעזרים בממתקים על מנת לפנק ולצ'פר את עצמם מידי פעם, כשבאותה העת הם מוכנים לשים בצד שיקולים של גוף חטוב, הופעה חיצונית יפה עם בגד צמוד במטרה לשמור על מזג טוב, אופי נוח ומצב רוח מרומם תמידית. הסיבה לכך היא ברורה: מיני המתיקה דוגמת השוקולד, הממתקים, העוגות וכיו"ב תורמים לשיפור המטבוליזם ובכך לשיפור מצב הרוח והגדלת שמחת החיים.

במטבח הסיני ניתן למצוא מגוון אדיר של מיני מתיקה וקינוחים, כשתשומת הלב המוקדשת לייצורם היא מהגבוהות בעולם. בסין של ימינו צצות מסעדות חדשות כפטריות לאחר הגשם, ושכיח מאוד שהמשפחות הסיניות מעדיפות לסעוד את ליבם במיני מתיקה וקינוחים במסעדות כדי לחסוך מעצמם הכנה עצמית בבית. כדאי לדעת, שבדומה למנהגים המסורתיים הסיניים שלאו דווקא קשורים לתחום הקולינרי, גם מאחורי המנהג לאכילת ממתקים יש היסטורית רבת שנים.

ההיסטוריה של מיני המתיקה הסיניים

למיני המתיקה הסיניים הסטוריה רבת שנים, עוד מלפני 3000 שנה. כתבים עתיקים מעידים על שימוש בקרח להכנת דברי מתיקה וקינוחים בעיקר לצורך אכילה בימי הקיץ החמים, ועוד מעידים שכבר מתקופת שושלת שאנג לפני 3000 שנה (!) היו נוהגים לאסוף חתיכות של קרח בעונת החורף ולאגור אותן עד לעונת הקיץ לצורך הכנת מעדנים קרים מתוקים. בהמשך, בתקופת שושלת ז'ואו היו ממנים מומחים לנושא איסוף הקרח בעזרת ציוד מיוחד, ואגירתו במאגרים מיוחדים.

בתקופת שושלת רונג התפתח מאוד ענף יצור החטיפים הקרים ונוספו אליהם סוגים רבים ומגוונים של חטיפים. אלה היו נמכרים להמונים ברחובות הערים. ממתקים אלו וההנאה מאכילתם תועדו ביצירות שירה של התקופה.

תיעודים נוספים מציגים את ייצור הגלידה בסין במאה ה-14, בתקופת השלטון של kublai khan . כדי לשמור בסוד את תהליך הייצור ,יצא צו מלכותי שאסר על יצור גלידה מחוץ לבית משפחת המלוכה.

שנים לאחר מכן, בתקופת שושלות מינג (1368-1644) וצ'ינג (1644-1911) היה המנהג לאגור כמויות גדולות של קרח על מנת להכין מגוון חטיפים ומשקאות קרים בעיקר בעונות האביב והסתו. הנסיכים אהבו מאוד לשתות יין עם קוביות קרח במשתאות ,ושירים רבים תיעדו את ההנאה משתיית יין מאורז ומשקאות ארומטיים עם קוביות קרח. רמת הייצור של המשקאות הקרים בסין הייתה כבר אז מן הגבוהות בעולם.

גם בתקופת שושלת יואן היה ארמון המלכות משופע בסוגים רבים ומגוונים של מעדנים ודברי מתיקה עם קרח. האגדה מספרת שפו יי, הקיסר האחרון של סין, אהב מאוד לאכול אוכל מערבי והיה מקנח כל ארוחה במנת גלידה. בתקופת שושלת צ'ינג המאוחרת, כבר היו מגוון חנויות שמכרו מעדנים קרים. בתוכם היו גם גבינות עם קרח, מיץ שזיפים עם קרח, משקאות קלים ומעדנים קרים במחיר שווה לכל כיס שנמכרו להמונים. השיטה הסינית לייצור מעדנים וגלידות קרות שימשה ומשמשת עד היום, כהשראה לפיתוח מגוון סוגי קינוחים ומשקאות קרים במערב.

מהם הקינוחים הסיניים האופייניים ומה הם מסמלים?

לכל אחד מהמחוזות בסין, המעדנים והקינוחים האופייניים לו. פרט לסוגים שונים של עוגות וממתקים סיניים, ניתן למנות מגוון גדול של מרקים מתוקים. המרקים באזורים השונים נבדלים זה מזה במידת סמיכותם ובטעמם. בג'ואנגונג נוהגים להכין מיני מתיקה משעועית אדומה, שעועית ירוקה, מקרם שומשום, ממרח שקדים, ממרח בוטנים, צמחי שושן מסוכרים, סוכר זרעי לוטוס, ממתקי אורז דביק שחור, כדורי אורז עם שומשום וכיו"ב.

ומה מסמלים הממתקים הסיניים? מנהג חביב אצל הסינים הוא להשתמש בדימויים, ולדמות את דברי המתיקה לאישה. כמו לאשה, גם לממתקים יש חיצוניות מושכת ונאה והם עדינים ואלגנטיים בטעמם. מבחינת הפנימיות ,כמו שנתפסת האישה , גם למיני המתיקה יש פנימיות מעודנת וערבה.

לעיתים האישה עשויה ,על מנת להגן על עצמה, לעטות מראה חיצוני קר וקשוח כגלידה, אך בליבה פנימה היא רכה ומתוקה כעוגת השוקולד. לעתים מדמים את הפנימיות של האשה לקרם מתוק שנמס בקלות ע"י רגשות חמים מבחוץ.

מכאן, שגברים סיניים היודעים להעריך דברי מתיקה ומעדנים ,מסוגלים גם להבין לב אישה ולחדור לפנימיותה.

לאור כל הנאמר בכתבה זו, יכולנו לחשוב שהסינים המצויים מרבים באכילת ממתקים פי כמה מהצרכנים בעולם המערבי, ולא היא. למעשה, צריכת הממתקים בסין קטנה במידה משמעותית מצריכתם בעולם המערבי, כיוון שרוב ההורים הסינים מגבילים את ילדיהם באכילת שוקולד וממתקים בעיקר בגלל הנזק שבאכילת ממתקים לבריאות הכללית ולבריאות השיניים.

הייתי שמח להתייחסות לכתוב, ובעיקר לניסיון שלכם בדברי המתיקה שקבלתם בביקורכם ובמפגשים שלכם בסין.