הצטרף לרשימת התפוצה שלנו

והשאר מעודכן

אבי הוברמן

יזם ואיש תעשייה.

 

 מאות מיזמים בישראל, סין ואירופה ומגוון, ומעל ל-1000 ימי פגישות בסין, ו- 1200 ארוחות עסקיות שהפכו לשיתופי פעולה מצליחים.

פוסטים אחרונים

פרי החמאה


באחת מהארוחות הרבות שלי בסין, היינו כ – 10 סועדים, ישובים סביב שולחן עגול בעל פלטת זכוכית מסתובבת במסעדה מפוארת בשנחאי. ניהלנו שיחה ערנית על נושאים שברומו של עולם. כוסות הבירה נשפכו בקצב, כבר זמן רב שלא ראיתי את הסינים שותים בירה בקצב כזה, ומעמיסים צלחות עם מנות מגוונות סוגי דגים ופירות ים - כמעט כל חיות הים הגיעו לצלחת החל מדגים, חסילונים ודיונונים וכלה במלפפוני ים, מדוזות. המנות הוגשו, בתוספת ירקות מבושלים או מאודים, שהסינים מורגלים בהם, אפונה סינית, בצל ירוק, ערמוני מים, שורש לוטוס, נצרי במבוק ובוק צ'וי. צלחת הגשה ועליה מנת ברווז מרשימה הגיעה לשולחן. הברווז נח לו על צלחת ההגשה מעוטר בפרי ירקרק, שנחתך ועוצב ביד אמן. קישוטי הפרי הירקרק, משכו את תשומת ליבי. שאלתי את הסובבים מהו הפרי החתוך בצורה מעניינת כל כך, של פרח ירוק. לא העליתי בדעתי שהפרי המקשט את הברווז, הוא לא אחר מאשר–האבוקדו. זו הייתה הפעם הראשונה שראיתי ואכלתי אבוקדו בסין.

הפרי (כן, כן פרי ולא ירק, כפי שכולם טועים לחשוב) הנפוץ כל כך בישראל, הגיע לשווקים הסינים רק בשנים האחרונות. ויתירה מכך, יש גם אבוקדו סיני. האבוקדו במוצאו מגיע ממרכז אמריקה. זהו פרי של עץ סובטרופי ירוק-עד. הביקוש לפרי המקסיקני, האבוקדו, הולך וגובר בשנים האחרונות בסין, כחלק מהתחזקותו של מעמד הביניים הסיני אשר רואה באבוקדו פרי אופנתי ובעל ערכים תזונתיים גבוהים. ז'אנג קסינג (Zhang Kexin) היא צעירה בשנות ה-20 לחייה, העוסקת ביחסי ציבור בחברה ממשלתית ז'אנג עדיין זוכרת את הפעם הראשונה שטעמה אבוקדו – "אני מודה שבפעם הראשונה שטעמתי את הפרי, ממש לא אהבתי אותו וחשבתי שאין לו ממש טעם" היא אמרה בראיון לעיתון "צ'יינה דיילי" (chinadaily.com.cn) המתפרסם באנגלית באינטרנט. "רק אחרי שביליתי תקופה באנגליה וטעמתי אותו כחלק מסלט או מסנדוויץ' ממש התאהבתי".

ז'אנג היא אחת מציבור הולך וגדל של בני מעמד הביניים, אשר רואים בפרי מוצר אופנתי חדש, אשר במשך שנים לא היה נפוץ בסופרמרקטים ברחבי סין. כמוה גם ז'אנג מנג (Zhang Meng), פקידת בנק בת 26 מבייג'ינג, אשר מכינה שייק אבוקדו עם יוגורט בכל יום. "יש לזה טעם מצוין". אך לא כולם שותפים לדעה הזו, ובקרב גולשים רבים ברשתות חברתיות פופולריות כגון "סינה וואידו" (Sina Weibo), הפרי מוגדר "פרי החמאה" ובסינית – niuyouguo, בשל טעמו השונה והייחודי הדומה במקצת לחמאה. עד תחילת שנות ה-2000 מרבית פירות האבוקדו היו נפוצים בעיקר בערים הגדולות- בייג'ינג, שנחאי, גואנאז'ו אשר בהם ריכוזי זרים גדולים. ולרוב הפרי לא היה חלק מהתפריט שהאזרח הסיני צורך, וניתן היה למצוא אותו בעיקר בבתי מלון המארחים בעיקר זרים. אף על פי שישנם גידולי אבוקדו בסין מראשית המאה ה-20, מרבית האבוקדו לסין מגיע בייבוא ממקסיקו וצ'ילה, אך בעקבות הביקוש העולה בקרב מעמד הביניים, מדינות נוספות כמו ניו זילנד ופרו נכנסו לשוק והחלו לייצא לסין בכמויות גדולות. כמויות הייצוא ממקסיקו לסין גדלו ב- 351% בשנת 2014, לפי נתוני משרד החקלאות המקסיקני. הממשל הסיני חתם לאחרונה על הסכמי ייבוא עם פרו וצ'ילה להגדלת מכסות האבוקדו וזה כמובן משפיע רבות על שוק הפירות בסין. עלייה ברמת החיים והשכר הפנוי בקרב מעמד הביניים והפתיחות למזונות "מערביים" ובריאותיים נחשבים לסיבה המרכזית לעלייה בביקוש לאבוקדו. הפרי נחשב בעל ערכים תזונתיים גבוהים עם ערכי ויטמין E גבוהים, מה שמגביר את הביקוש בקרב צעירים בעלי מודעות לתזונה בריאה ומאוזנת. עפ"י התזונאית גו ז'ונגי (Gu Zhongyi) מבית החולים בבייג'ינג בראיון לצ'יינה דיליי "אנשים לאט לאט מבינים את החשיבות בתזונה בריאה ובאורח חיים בריא", הפרי עשיר בסיבים תזונתיים וערכים גבוהים של פוטסיום יותר מבננה ותפוח.

הידעת?

אבוקדו בינוני מכיל 160 קלוריות ויש בו אמנם המון שומן, אבל מרביתו שומן חד בלתי רווי, המביא להורדת כולסטרול ומניעת מחלות לב וכלי דם, סרטן ואלצהיימר. האבוקדו נטול כולסטרול ודל נתרן ומכיל חומצות אמינו חיוניות, ויטמינים E, C ו- A וארבעה ויטמינים מקבוצת B, המון אשלגן וגם סידן, מגנזיום, ברזל, בטא קרוטן וסיבים תזונתיים. קישורים מעניינים בנושא: http://www.fao.org/docrep/003/x6902e/x6902e05.htm http://usa.chinadaily.com.cn/epaper/2015-07/01/content_21153296.htm http://africa.chinadaily.com.cn/china/2015-07/01/content_21154450.htm